Terug29 december 2024

8 Tips voor horeca-uitbaters tijdens de feestdagen

1. Denk na over je menu

De feestdagen zijn het perfecte moment om een speciaal menu aan te bieden. Kies voor gerechten die passen bij de kerstsfeer, maar houd natuurlijk ook rekening met efficiëntie in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan gerechtjes die je deels vooraf kunt bereiden zonder dat je moet inboeten op kwaliteit. Nog een tip? Een bijpassende wijn kan elk gerecht naar een hoger niveau tillen. Je kan bijvoorbeeld een glas Meursault serveren bij een romig vis- of kipgerecht.

2. Investeer in gezellige decoratie

Wist je dat de juiste sfeer echt een groot verschil kan maken? Sfeerverlichting, kerstversiering, misschien zelfs een kerstboom, en een warm welkom zorgen ervoor dat gasten zich meteen thuis voelen. Je moet echter ook niet overdrijven, zorg ervoor dat je decoratie een mooie aanvulling is en geen afleiding. Less is more, zeker in een drukke horecazaak.

3. Zorg voor voldoende personeel

Tijdens de drukte van de feestdagen zijn extra handen vaak welkom. Zorg ervoor dat je op tijd je roosters maakt en denk goed na of het nodig is om tijdelijk extra krachten in te zetten. Zorg dan wel voor een goede opleiding, want een goed getraind team zorgt niet alleen voor tevreden gasten, maar vermindert ook de stress op de werkvloer. Je kan bijvoorbeeld korte trainingssessies organiseren om je personeel voor te bereiden op eventuele piekmomenten.

4. Speel in op groepsreserveringen

Veel mensen vieren de feestdagen met vrienden, familie of collega’s. Maak het hen dus gemakkelijk door speciale arrangementen aan te bieden voor grote groepen. Denk maar aan all-inclusive diners of arrangementen met vaste menu's. Zo kun je groepen efficiënt bedienen én een hogere omzet per tafel realiseren. Win-win!

5. Wees creatief met je drankkaart

Feestdagen zijn hét moment voor speciale drankjes. Daarom is het een leuk idee om een paar unieke cocktails te creëren. Zet ook een paar warme dranken zoals glühwein op het menu en vergeet de dessertwijnen niet. Een glas Monbazillac bijvoorbeeld, is een fantastische afsluiter van een uitgebreid diner. Het zijn dit soort details die gasten zich blijven herinneren.

6. Bied reserveringen en cadeaubonnen aan

Maak het gemakkelijk voor gasten om een tafel te reserveren, zowel online als telefonisch. Promoot daarnaast cadeaubonnen als ideaal last-minute cadeau. Dit levert niet alleen directe inkomsten op, maar zo trek je ook nieuwe gasten aan die anders misschien niet waren gekomen.

7. Communiceer duidelijk met je gasten

Laat je gasten weten wat ze kunnen verwachten tijdens de feestdagen. Zijn er aangepaste openingstijden? Werk je met een speciaal menu? Zorg ervoor dat deze informatie ruim op tijd te vinden is via je website, sociale media en in je zaak zelf. Door duidelijk te communiceren voorkom je teleurstellingen en misverstanden.

8. Zorg voor een positieve klantbeleving

De feestdagen zijn bij uitstek een moment om te investeren in een fantastische klantbeleving. Je kan bijvoorbeeld een kleine attentie of een verrassend aperitief van het huis voorzien voor iedereen die op een feestdag naar je zaak komt. Zorg er zeker voor dat elk detail klopt: een brede glimlach bij binnenkomst en een warm afscheid doen wonderen. Zo houd je je gasten tevreden en zullen ze ook na de feestdagen sneller terugkomen.

Veel succes met de drukke maar oh zo gezellige periode!